PDA

Zobacz pe??nÄ? wersjÄ? : Powr??t.

bartek1989g
10-26-2014, 15:16
Witam i na wstÄ?pie zaznaczÄ?, ??e nie wiem czy wybra??em dobry dzia??, je??li nie, proszÄ? o przeniesienie (z g??ry dziÄ?ki!),

prosto z mostu -zamierzam powr??ciÄ? do p??ywania. W latach m??odzie??czych chodzi??em czÄ?sto na basen, bawi??em siÄ? w ratownictwo, ale po tym jak sko??czy??em 18 urodziny jako?? siÄ? to wszystko rozmy??o (wiadome powody - znajomi, piwko, dyskoteki etc etc.)

Teraz, po kilku ??adnych latkach kiedy przybra??em sporo na wadze i moja niegdy?? (jak dla mnie) fajna sylwetka przybra??a kszta??ty figurki Michelin stwierdzi??em, ??e muszÄ? wr??ciÄ? do p??ywania.

Nowi koledzy i kole??anki, teraz mam pytanie do was - jak my??licie, jak m??g??by wyglÄ?daÄ? trening dla takiej osoby jak ja?

Wiadomo, ??e nie z grubej rury, bo jak pojawiÄ? siÄ? nie wiadomo jakie zakwasy na poczÄ?tku, to mo??e to zraziÄ? i znowu wyjdzie du*a...

Czy macie jaki?? konstruktywny pomys?? jak wr??ciÄ? do p??ywania?

Od razu zaznaczÄ?, ??e nie chcia??bym czytaÄ? odpowiedzi typu "id?? pop??ywaj, zobaczysz co z tego wyjdzie" - to wiem. Mi chodzi o waszÄ? pomoc, ??eby znowu siÄ? zapali??a ta m??odzie??cza zajawka.

Z g??ry dziÄ?kujÄ? za odpowiedzi i jakie?? sugestie.

Pozdrawiam. Baro.

Master
10-27-2014, 10:54
No bywa przecie?? :) praca, dzieci, rodzina, balety, 7 fakultet??w - ominiesz kilka zajÄ?Ä?, potem siÄ? coraz bardziej nie chce, motywacja spada, kondycja r??wnie??. A my??la??e?? ??eby i??Ä? na jakie?? zajÄ?cia pod okiem jakiego?? trenera/instruktora etc...? czy wolisz zachowaÄ? kasÄ? i po prostu chcesz siÄ? rozp??ywaÄ? na nowo? ??eby z brzucha spad??o to musia??by?? p??ywaÄ? do??Ä? du??o :)

patyk
10-27-2014, 11:04
Z pewno??ciÄ? nie na hurrraaa i stopniowo zwiÄ?kszaÄ? czÄ?stotliwo??Ä? wizyt na basenie w miarÄ? nabierania formy. Dobrze jest siÄ? trochÄ? porozciÄ?gaÄ?, rozgrzaÄ? przed basenem. Jak bÄ?dziesz p??ywa?? to te?? mo??esz robiÄ? na poczÄ?tku dystanse 25m z przerwami. Przyzwyczaisz siÄ? powoli do dystans??w, miÄ???nie zacznÄ? pracowaÄ?, wyregulujesz oddech (bo pewnie na poczÄ?tku bÄ?dziesz dostawa?? zadyszki.

bartek1989g
10-27-2014, 18:00
DziÄ?kujÄ? koledzy, to wszystko wiem. Ale chodzi mi o to, czy na poczÄ?tku siÄ? rozp??ywaÄ? powiedzmy 2 razy w tygodniu (poniedzia??ek + czwartek = pe??ne dwa dni na regeneracjÄ? miÄ???ni), ale jak wtedy p??ywaÄ?? Czy po prostu powiedzmy dystans 50-75m, 2 minuty przerwy, zmiana styl??w (z poczÄ?tku zupe??ne zaniedbanie motylkowego, po prostu kraul, grzbiet, ??aba, gleich) , czy od razu mo??e jakie?? Ä?wiczenia z deseczkÄ?? Wiadomo, nie na hurra, bo to tylko katorga, a tego nie chcÄ?.

Chodzi mi o to, ??eby??my mo??e siÄ? w jaki?? konstruktywny spos??b zastanowili i wsp??lnymi si??ami doszli do jakiego?? consensus, co i jak robiÄ?, z jakÄ? czÄ?stotliwo??ciÄ?, z jakim nak??adem energii na poszczeg??lnych treningach (ja na powr??t do formy dajÄ? sobie p???? roku, nie wierzÄ? w to, ??e za dwa miesiÄ?ce bÄ?dÄ? super fit extra git jak kiedy??, gdy mia??em tych 17 lat), co byÄ? mo??e u??atwi powr??t do p??ywania wielu podobnym do mnie.

Tak??e czekam jeszcze na jakie?? pomys??y!

P.S.

Mimo wszystko dziÄ?kujÄ? za jakie?? pomys??y.

bartek1989g
10-27-2014, 23:54
No to by?? wieki come back (znajomi, kt??rzy pracujÄ? jako ratownicy u mnie na basenie wyglÄ?dali jakby zobaczyli ducha :D).

Tak jak pisa??em, wybra??em opcjÄ? 75m. Nie wiem dok??adnie ile przep??ynÄ???em (szkoda, ??e nie ma takiego Endomondo), ale trening by?? realizowany w spos??b nastÄ?pujÄ?cy: 100m kraul, 75m gleich. Przerwa p????tora - dwie minuty. NastÄ?pnie 75m plecy, 75 gleich. I takich powt??rze?? mia??em dobrych 7 albo 8. Gdy czu??em, ??e organizm nie wyrabia, zastÄ?powa??em p??ywanie kraulem - ??abkÄ?. Efekty mam nadziejÄ?, ??e pojawiÄ? siÄ? po 6-7 wizycie na p??ywalni. Ale co potem? Jaki trening? Tutaj mam pytanie do was.

A teraz nie przed??u??ajÄ?c wypijÄ? piwko za wasze zdrowie! (I oczywi??cie przeciw zakwasom ;-) )

Master
10-28-2014, 21:29
hah... no to gratulacje z powrotu do wody :) a propos r????nych trening??w - tu jest kilka fajnych rozpisek - a n???? widelec siÄ? przydadzÄ?:

http://masters.waw.pl/plywanie-doskonalenie-trening/trening-na-weekend-1

a co do gad??et??w to jeszcze siÄ? nie wczyta??em ale znalaz??em co?? takiego:

http://swimswam.com/xmetrics-the-worlds-first-activity-tracker-for-swimmers/

Trurl
11-15-2014, 14:44
Bartku, powiedz, co umiesz, tzn. jakimi stylami p??ywasz, jakie czasy osiÄ?gasz itp. Powiedz te??, ile masz lat. M??wisz, ??e chcesz trenowaÄ? dwa razy w tygodniu. To trochÄ? ma??o, ale od czego?? trzeba zaczÄ?Ä?. My??lÄ?, ??e poczÄ?tkowa objÄ?to??Ä? treningu nie powinna przekraczaÄ? 2,5 km.
Je??li chcesz, zrobiÄ? Ci rozpiskÄ?, ale dopiero wtedy, gdy odpowiesz na powy??sze pytania. Napisz te??, skÄ?d jeste??. Je??li z Warszawy, to mogÄ? CiÄ? potrenowaÄ? - musimy siÄ? tylko um??wiÄ?. :)

Maciek_TR
11-26-2014, 15:20
Ja je??li mo??na podczepi??bym siÄ? pod temat... mianowicie - co mogÄ? takiego robiÄ? ??le. Mo??e nie jestem zawodnikiem ale na basenik zaglÄ?dam czÄ?sto. Kiedy jednak p??ywam kraulem muszÄ? robiÄ? po dos??ownie kilku d??ugo??ciach przerwy bo o ile nie mam problemu z oddechem, to strasznie rwÄ? mnie rÄ?ce, ramiona i ty?? od barku do ??okcia. KombinujÄ? zmieniajÄ?c kÄ?t zgiÄ?cia rÄ?ki w ??okciu, ciÄ?gnÄ? rÄ?kÄ? raz p????niej raz wcze??niej... i nic nie pomaga. BolÄ? mnie ??apy i tyle. Na basen chodzÄ? od paru ??adnych lat, zdarza siÄ? ??e 3-4 razy w tygodniu. Niestety muszÄ? p??ywaÄ? na zmianÄ? z tzw ??abÄ? bo po prostu nie wyrabiam z rÄ?kami przy kraulu. Owszem, mo??na na pewno siÄ? przyczepiÄ? u mnie do n??g, bo s??abo nimi pracujÄ? jednak, ale chyba nie a?? do tego stopnia mia??oby to wp??yw? BÄ?dÄ? wdziÄ?czny za jakie?? wskaz??wki :)

Suteni
07-20-2020, 12:27
Sporo motywacyjnych cytat??w znajdziecie na tej stronie https://expertia.com.pl/jak-zostalem-milionerem/