-
Prawid??owe oddychanie w wodzie
Witam serdecznie.
Chodzi mi o technikÄ? oddychania w czasie p??ywania.
Pan kt??ry mnie szkoli z wykszta??cenia jest fizjoterapeutÄ?. PotrafiÄ? ju?? utrzymaÄ? siÄ? na wodzie. P??ywam na grzbiecie do ty??u, majÄ?c rÄ?ce przy ciele, ruszajÄ?c tylko nogami. Problem jest z oddychaniem. MogÄ? ca??Ä? szeroko??Ä? basenu przep??ynÄ?Ä? bez oddychania, jednak nie na tym rzecz polega.
Jak powinienem oddychaÄ? wynurzajÄ?c siÄ? z wody ? Przyznam szczerze, ??e ??adnego konkretnego stylu p??ywackiego jeszcze nie opanowa??em. "P??ynÄ?" do przodu jedynie majÄ?c rÄ?ce wyciÄ?gniÄ?te naprz??d i z??Ä?czone d??o??mi. Poruszam siÄ? jedynie machajÄ?c nogami. Trener radzi?? wypuszczaÄ? powietrze do ko??ca i dopiero w??wczas siÄ? wynurzaÄ? i nabieraÄ? powietrza. Pr??bowa??em tak, trochÄ? wody siÄ? przy okazji opi??em, ale mniejsza o to. Najgorsze jest to, ??e ten kr??tki moment na wynurzenie, to dla mnie za ma??o czasu aby nabraÄ? wiÄ?cej powietrza, skutkiem czego, czujÄ? ??e coraz bardziej idÄ? na dno - coraz mniej powietrza mam w p??ucach, coraz trudniej nastÄ?pnym razem jest mi siÄ? wynurzyÄ?.
Co wiÄ?cej, gdy siÄ? wynurzam i ??apiÄ? powietrze, czujÄ? op??r ze strony cia??a, do wynurzenia. W klatce piersiowej jakby to powiedzieÄ?, nie wiem czy to b??l, czy ciÄ???ar utrudnia mi wynurzenie siÄ? i nabranie powietrza. Czy chodzi o powiÄ?kszenie pojemno??ci p??uc ? Dawniej mia??em astmÄ?, obecnie mam alergiÄ?, teraz na zdrowie a?? tak nie narzekam. Jestem niepalÄ?cy, 180 cm, oko??o 83 kg.
Pozdrawiam.
-
My??lÄ?, ??e niepotrzebnie kombinujesz. Musisz najpierw poczuÄ? cia??o w wodzie. Powiniene?? zaczÄ?Ä? od podstaw. Je??li jeste?? zainteresowany, daj znaÄ?, to powiem Ci co robiÄ?, ??eby dobrze p??ywaÄ?. Je??li jeste?? z Warszawy albo okolic, mo??emy siÄ? spotkaÄ? na basenie, to zrobiÄ? Ci odpowiedni trenng - jestem trenerem p??ywania. Pisz albo na Forum, albo na priv.: d2o@o2.pl
-
Fizjoterapeuci sÄ? bez wÄ?tpienia skutecznymi rehabilitantami, ale czy osoba, kt??ra uczy CiÄ? p??ywaÄ? jest Instruktorem P??ywania lub Ratownictwa Wodnego ? Nauka prawid??owego oddechu i techniki wydechu powinna byÄ? nauczona od pierwszych zajÄ?Ä?.
-
Korneliusz Jab??o??ski
Guest
My??lÄ?, ??e lepszÄ? decyzjÄ? w tej sytuacji to bÄ?dzie opowiedzieÄ? trenerowi o tej probleme. On zajmuje siÄ? z wami stale, to oznacza,ze szans rozstrzygnÄ?Ä? jej u nego wiÄ?cej, ani??eli u zwiedzajÄ?cych forumu.
Uprawnienia umieszczania post??w
- Nie mo??esz zak??adaÄ? nowych temat??w
- Nie mo??esz pisaÄ? wiadomo??ci
- Nie mo??esz dodawaÄ? za??Ä?cznik??w
- Nie mo??esz edytowaÄ? swoich post??w
-
Zasady na forum